Gebruik hardheidsijksplaten voor de hardheid correct

Uw ijkplaat voor hardheid is zorgvuldig gekalibreerd. Om ervoor te zorgen dat u de gekalibreerde hardheidswaarde zo nauwkeurig mogelijk kunt reproduceren, moet u zorgvuldigheid betrachten bij het hanteren van de vergelijkingsplaat voor de hardheid.


Dit begint al bij een goede opslag: bewaar de ijkplaat voor de hardheid altijd in de doos. Zelfs de kleinste krassen of corrosie kunnen de testresultaten beïnvloeden. Dergelijke schade kan niet worden verholpen door slijpen en polijsten. Een plaat die op deze manier is behandeld, kan niet langer als referentie dienen.

Zorg er ook voor dat u een ijkplaat voor de hardheid gebruikt voor de juiste testprocedure. Een kleur- en symbolisch identificatie systeem op de verpakking helpt u om verwarring te voorkomen.

Houd de werkomgeving en de oplegtafel zo schoon mogelijk. Het test- en ondersteuningsoppervlak van de plaat en de machinetafel moeten vrij zijn van vet en stof. Nogmaals, zelfs de kleinste deeltjes die zich tussen de oplegtafel- en hardheidsijkplaat bevinden kunnen het testresultaat veranderen.

Natuurlijk wilt u uw hardheidsijkplaat zo vaak mogelijk gebruiken. Houd echter de minimale afstanden tussen de testindrukken aan. Vanwege structuur veranderingen in het meetgebied is dit absoluut noodzakelijk. Dit geldt ook voor de afstand van de indruk tot de rand van de plaat.

Als u deze omgang met uw hardheidsijkplaten toe past, kunt u ze efficiënt gebruiken voor periodieke dagelijkse inspectie van uw hardheidstesters en voor nauwkeurige testresultaten.